Un revòlver del western que perdura

El següent post va dedicat a un actor dels Estats Units amb una carrera professional molt prolífica i que va participar en més de cent pel·lícules guanyant dos Òscars. Les seves actuacions, generalment en el gènere western i en pel·lícules d’aventures, però també en films més lleugers i romàntics el van convertir en una de les estrelles de cinema més populars de la seva època. Molts de vosaltres ja sabreu de qui parlo, pels que encara no ho sapigueu estic parlant de Gary Cooper. En aquest post, doncs, ens centrarem en l’anàlisi del revòlver Colt 1873 Single Action Army Peacemaker que portava en alguns dels seus westerns i que molta gent encara recorda per les fantàstiques actuacions d’aquest personatge.

El revòlver Colt Single Action Army també es coneix amb el nom de Colt Peacemaker (pacificador). Va ser creada per Samuel Colt el 1873 i es considera una arma letal en distancies curtes. Es tracta d’un revòlver d’acció simple, és a dir, s’ha d’accionar el martell amb el dit polze abans d’apretar el gallet. També compte amb un tambor amb capacitat per a sis cartutxs de calibre .45. L’arma de Gary Cooper mesura 28 cm de llarg (14cm el canyó) i pesa poc més d’un quilogram. Aquesta pistola va ser molt popular al vell oest nord-americà. Per molts historiadors, Colt Single Action Army es tracta de l’arma curta més fiable de la història.

ColtSingleActionArmy
Revòlver Colt Single Action Army. Imatge extreta de Viquipèdia

Fins el 1892 va romandre com a arma oficial de l’Exèrcit dels Estats Units. Tot i això, la popularitat d’aquesta arma no ve només d’això. Aquest revòlver va tenir un paper cabdal en la conquesta del Llunyà i Salvatge Oest. Un altre fet que va pronunciar la seva popularització és que utilitzava el mateix calibre que l’escopeta Winchester Model 1873, molt utilitzada en les lluites contra els indis. Així doncs, la majoria dels ciutadans de Nord Amèrica portaven un Colt Pacemaker com a mètode d’autodefensa. Finalment, un altre fet que va provocar que la Colt Single Action Army es popularitzés entre la societat nord-americana és la industria cinematogràfica. Aquesta associava les grans estrelles de la pantalla com John Wayne o Gary Cooper a aquest revòlver.

La Colt Single Action Army no només és una de les armes curtes més famoses de la història, sinó que és una de les més fabricades durant més temps. Actualment es segueixen dissenyant varis models de Pacemaker per l’ús civil i per col·leccionistes. Si tot això ja us sembla massa, espereu al que ve ara i és que aquest revòlver és una de les armes amb més sobrenoms. Entre els més populars es troben Frontier i Widowmaker, aquest últim fent referència amb la facilitat que la Colt Single Action Army deixava viudes a les esposes d’aquella època.

400px-HN_18
Gary Cooper amb la Colt Single Action Army a la pel·lícula High Noon (1952). Imatge extreta de Viquipèdia
400px-HN_15
Gary Cooper enmig d’un tiroteig amb dos revòlvers Colt Single Action Army. Imatge extreta de Viquipèdia

Pel que fa Gary Cooper i els films en què apareix amb la Single Action Army podem esmentar The Westerner (1940) amb Cooper interpretant el paper de Cole Harden, la primera pel·lícula de la saga Sergeant York (1941) interpretant el paper del sergent Alvin C. York i High Noon (1952) interpretant el personatge de Marshal Will Kane.

Finalment, trobem un vídeo actual en què veiem a @BigDaddyHoffman1911 provant la Colt Single Action Army i fent punteria. En el vídeo també veiem el mètode de carregament de munició i ens ensenya alguns primers plans del revòlver.

The Colt Single Action Army Revolver [Material Audiovisual] Estats Units. Disponible a Youtube

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s