L’arma que va conquistar l’oest

Aquest post va dedicat a un dels  personatges de cinema  més emblemàtics i el que més gent ha portat a les sales de cinema americanes. Conegut principalment pels seus westerns i pel·lícules èpiques ambientades en la Segona Guerra Mundial consisteix en una icona del cinema nord-americà. El personatge del que estem parlant és John Wayne i l’arma que portava era l’escopeta Winchester Model 1892. En aquesta post parlarem sobre les característiques d’aquesta arma i del model que Wayne manejava com si fos una extensió del seu braç.

El fusell Winchester s’utilitza per descriure qualsevol fusell amb acció de palanca fabricat per l’empresa nord-americana Winchester Repeating Arms Company. El primer Winchester es va crear l’any 1866, va consistir en el primer fusell de la companyia i va tenir una àmplia difusió entre la societat americana.

Winchester_Model_1892_1483
Winchester Model 1892. Imatge extreta de Viquipedia

El model que utilitza John Wayne en els seus westerns és el Winchester Model 1892, dissenyat per reemplaçar el model fabricat anteriorment. Consistia en un dels fusells més resistents d’aquella època, inclús més que els primers fusells Henry, considerats els més resistents fins a llavors. La Winchester Model 1892 de John Wayne consisteix en un dels models més comuns de les Winchester i utilitzava munició de revòlver .44 Magnum. Això significa que enlloc d’utilitzar bales per escopeta, podia fer servir les d’un revòlver (.44 Magnum) i d’aquesta manera estalviar diners, pes i espai. En la seva forma moderna el Winchester Model 1892 es lo suficientment resistent per utilitzar cartutxos de revòlver com .357 Magnum, .44 Magnum o el poderós .454 Casull.

12220943_2
Detalls de John Wayne gravats al gallet de l’arma . Imatge extreta de ICOLLECTOR

Aquest fusell també és conegut popularment com “l’arma que va conquistar l’oest”. Això és degut a les seves característiques  ja que és dur, fiable i eficaç; a més, és molt potent i té un abast molt elevat per ser una escopeta. Tal com diu Wayne en les seves pel·lícules: “és impossible fallar amb aquesta escopeta”. Trobem diversos models d’escopetes Winchester que succeeixen o són anteriors a la de 1892. En ordre cronològic són aquestes: Winchester Model 1866, Winchester Model 1873, Winchester Model 1876, Winchester Model 1886, Winchester Model 1892, Winchester Model 1894Winchester Model 1895, Winchester Model 88 i Winchester Model 9422.

John Wayne va utilitzar l’escopeta Winchester Model 1892 en nombroses pel·lícules amb accions ambientades entre les dècades  de 1830 i 1880. Entre algunes d’aquestes pel·lícules en què porta l’escopeta destaquen la trilogia de Río Bravo (1958), El Dorado (1966) i Río Lobo (1970) o El Álamo (1960) amb set nominacions i un Òscar pel seu so. L’escopeta Winchester no només ha estat utilitzada en les pel·lícules, sinó que també va ser una arma molt popular durant la Primera Mundial i la Guerra del Pacífic. També es va utilitzar durant la Revolució Mexicana.

600px-Search_12
John Wayne disparant la Winchester Model 1892 a The Searchers (1956) . Imatge extreta de IMFDB
2033JohnWayne
John Wayne carregant l’escopeta amb una sola mà a dalt del cavall. Mètode semblant al que emprava Terminator amb la seva Winchester a dalt de la moto. Per veure la Winchester que portava Terminator a Terminator 2 (1991) fes clic aquí. Imatge extreta de AMERICANRIFLEMAN

Finalment, us deixo amb un vídeo de John Wayne i l’escopeta Winchester Model 1892. El vídeo consisteix en una seqüència de la pel·lícula Río Bravo (1958) en què un venedor d’armes li entrega l’escopeta a Wayne i aquest va a provar-la. Wayne fa un dispar i pronuncia una frase que defineix el potencial de l’arma i per què aquesta ha estat tan utilitzada mundialment.

John Wayne Shotgun [Material Audiovisual] Estats Units.
Disponible a : <https://www.youtube.com/watch?v=tPW6_vegyig>

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s